2018jul 07

Workshop ∙ Biofabrication

Start in Limburg

Intro and crash course
in biofabrication

 

Biofabricage, of produceren met behulp van natuurlijke materialen en levende organismen, zit in de lift. Van bacteriën tot bioplastic of van algen tot zwammen: ze kunnen allen gebruikt worden om volledig biodegradeerbaar te ontwerpen en te bouwen. In samenwerking met Glimps, een design en strategie bureau in biofabricage, organiseren we een zomerworkshop Biofabrication.


Deze serie is een intro en crash course in biofabricage. Je leert werken met bacterieel leder, bioplastics en de combinatie van nieuwe biologische technieken met bestaande ambachtelijke of digitale technieken in het maakatelier van MIA•H. We bouwen samen ook een groeistation in het atelier, waar je nadien terecht kan om met biomaterialen te experimenteren.

 

Sessie 1: Bacterieel Leder
Tijdens deze workshop leer je werken met bacterieel leder. Je leert je eigen leder groeien vertrekkende van plantaardige ingrediënten en je krijgt inzicht in enkele verwerkingsmethodes. We bouwen samen ook een groeistation met de nodige apparatuur om na de workshop verder leder te groeien en ermee te experimenteren.

Bovendien leer je ook hoe je accessoires en zelfs kleding kan ontwerpen met het leder. We delen ontwerp- en bewerkingsmethodes die je kan gebruiken om vorm te geven aan je ontwerp.

 

Sessie 2: Bioplastics
Bioplastics zijn een ideale oplossing voor ons probleem van afval en eindige grondstoffen. Ze zijn niet alleen hernieuwbaar, maar ook biodegradeerbaar. Wist je dat je er zelf ook mee aan de slag kan? Tijdens deze sessie leer je hands-on met enkele bioplastics werken. Je wordt op weg gezet om na de workshop de materialen te gebruiken, of misschien zelfs om een nieuwe bioplastic te maken!

 

Sessie 3: Bio-accessory hacking
Wat gebeurt er als klassieke maaktechnieken gepimpt worden met biologie? Tijdens deze sessie is elk idee een goed idee en testen we uit hoe we nieuwe biomaterialen kunnen laseren, zagen, bewerken en vormgeven in het maakatelier van MIA•H. Het doel: bio-modeaccessoires maken.

Deze sessie is de slotsessie in de workshop serie over biomaterialen. We gebruiken materialen van de sessies rond bacterieel leder en bioplastics om tot een toepassing te komen. Je wordt aangemoedigd om met een idee voor een toepassing of techniek te komen, maar dit is niet verplicht!

 

Er is geen voorkennis vereist voor deze workshop. Na de workshop krijg je een stap-voor-stap handleiding voor het groeien van je eigen leder met behulp van kombucha. We maken verder plannen om het groeistation voor bacterieel leder bij MIA•H uit te breiden, zodat je er ook terecht kan om vlot met bioplastics te werken. Dus ben je ontwerper, onderzoeker of gewoon geïnteresseerd? Je bent welkom!

 

Praktische info:

•Sessie 1 Bio leder - Zaterdag 7 Juli: 10u00 – 13u00

•Sessie 2 Bio plastics - Dinsdag 24 Juli: 19u – 21u

•Sessie 3 Bio Accessories - Zaterdag 25 Augustus: 10u00 – 13u00

•MIA•H, Kempische Kaai 85, 3500 Hasselt 

•Prijs: €220 per persoon

Inschrijven