10 September 2018

Must-Sees van het moment

Er gebeurt veel in de modewereld. En snel. Er worden ook evenveel evenementen georganiseerd. En even snel komen er weer nieuwe bij.

Maar de modewereld is er ook eentje van langlopende tentoonstellingen en exposities. Onze aanraders vind je hieronder terug. Deze lijst wordt constant geüpdatet, dus kom zeker terug voor nieuwe ontdekkingen!

 

België

Nederland

Berlijn

Londen

Parijs

Milaan

 


België

Ek Thongprasert

Multiple juweelontwerp, Hasselt

Myriam en Lore van MIAH gingen samen met the interns al eens een kijkje nemen, meer hierover kan je vinden op onze instagram.

 

A performance affair

6 – 9 September 2018

Espace Vanderborght Rue de l’Ecuyer 50 Schildknaapstraat, Brussel

Je kan een heel weekend performances bekijken van o.a. Elena Bajo, Nikolaus Gansterer, Istvan Ist Huzjan, Sarah & Charles, Joris Van de Moortel en nog veel meer. Een niet te missen optreden tijdens de Brussel Gallery Weekend.

 

Sarah & Charles: ‘Returning to an unfamiliar place’

t.e.m. 13/10/2018

Galerie Horta. 116 rue Marché aux Herbes 1000 Brussel (Centraal Station)

Artistiek duo Sarah & Charles presteren een video installatie die deel uit maakt van een grotere serie van sculpturen, schilderijen en een performanc

 

Objects ambigus

t.e.m. 14/10/2018

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Solange Thierry-de-Saint Rapt koestert al sinds de jaren 1980 een passie voor eigentijdse juweelontwerpen. Ze steunt de ontwerpers door hun meest creatieve innovaties te verzamelen. De manier waarop zij ongebruikelijke en vernieuwende materialen bewerken, vindt Solange fascinerend.

 

Ruby Sterling DRFTRS and WIDW
t.e.m. 20/10/2018
St.-Jorisstraat 107 Brussel/Xavier Hufkens

Xavier Hufkens mag kunstenaar Ruby Sterling uit Los Angeles ontvangen met een two-venue tentoonstelling. DRFTRS en WIDW zijn twee acroniemen voor respectievelijk 'drifter' en 'window' en is een getuige van de relatie tussen materiaal en de eeuwige evoluerende samenleving, pop-culture en geweld.

Wie de samenwerking tussen Ruby Sterling en Raf Simons wil lezen kan hier terecht.

 

Groentopia
t.e.m. 31/10/18
Kemzeke, Verbeke Museum

De schoonheid een azuurblauwe hemel krijgt een doods randje en een dood dier wordt plots een bron van energie. 'Groentopia' draait kunst en wetenschap in de mix.

 

Between art and design the Belgian scene
t.e.m. 04/11/18
Akenkaai Brussel/Kanal

De focus ligt op unieke stukken of kleine series die in hoofdzaak ambachtelijk vervaardigd zijn. De onconventionele en vaak monumentale vorm en de esthetiek krijgen voorrang op de functionaliteit. Een tentoonstelling met designers als Alain Berteau, Anne Marie Laureys, Ben Storms, Casimir, Charles Kaisin, Damien Gernay, Danny Venlet,... en veel meer.

Je kan hier alle verdere informatie vinden.

 

Nederland

 

Future Bags
t.e.m. 29/07/18
Amsterdam, Tassenmuseum Hendrikje

Een groep jonge ontwerpers van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) heeft de opdracht gekregen om ‘de tas van de toekomst’ te ontwerpen. De studenten denken na over nieuwe vormen van functionaliteit, interactiviteit en sociale identiteit. Welke nieuwe materialen en technieken zijn er in 2050? De studenten kregen als leidraad een aantal thema’s mee: technologie, interactie, hyperconnectiviteit en mode.

 

Made in Italy
t.e.m. 23/09/18
Amsterdam, Tassenmuseum Hendrikje

Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse topontwerpers als Prada, Gucci en Dolce & Gabbana ontdek je wat de Italiaanse stijl nu zo kenmerkend maakt. De stukken die te zien zijn, zijn veelal gedragen door beroemdheden als Sophia Loren, Barbra Streisand en Lady Gaga.

 

Dissident Gardens
t.e.m. 29/09/18
Rotterdam, Het Nieuwe Instituut

Met het programma Dissident Gardens gaat Het Nieuwe Instituut nader in op de klassieke tegenstelling tussen natuur en cultuur en de veranderende rol van ontwerp. De tuin staat hierbij model voor de plek waar het verlangen van de mens om zijn omgeving te beheersen botst met de kracht van de natuur.

 

Victor&Rolf: Fashion Artists 25 years
t.e.m. 30/09/18
Rotterdam, Kunsthal

De tentoonstelling Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years onderzoekt de elementen die de ontwerpers uniek maken in de hedendaagse modewereld en toont hun radicale opvatting van ‘wearable art’. De tentoonstelling presenteert een aantal van de meest sublieme en innovatieve werken van het ontwerpduo, waaronder circa 45 werken uit hun haute couture collecties, toneelkostuums voor ballet en opera evenals eerdere ontwerpen uit Viktor&Rolf’s archieven en uit collecties van (inter)nationale musea. Ook is een selectie van hun work-in-progress serie ‘Dolls’ − replica's van antieke poppen gekleed in de meest iconische ontwerpen van de modekunstenaars − te zien. Daarnaast zijn er speciale stukken, zoals de kostuums die zij in 2016 voor Madonna hebben gemaakt voor haar inzamelingsconcert in Miami Art Basel, en nieuwe werken uit de nieuwste collecties, 'Boulevard of Broken Dreams' en 'Action Dolls', die nooit eerder zijn vertoond.

 

Jan Taminiau - Reflections
t.e.m. 14/10/18
Utrecht, Centraal Museum

Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van Taminiau getoond. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland.

 

Fashion Cities Africa
t.e.m. 6/01/19
Amsterdam, Tropenmuseum

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt.

 

Body Art
t.e.m. 6/01/19
Amsterdam, Tropenmuseum

Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom doen mensen dit? De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden op deze vraag. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit de collectie van onder meer het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Ook is er de mogelijkheid voor bezoekers een lichaam virtueel te veranderen. Hierdoor word je geprikkeld na te denken over waarom je zoiets zelf wel of niet zou doen.

 

Kleur & abstractie: Generaties in Dialoog
t.e.m. 03/03/19
Tilburg, TextielMuseum

Laat je verwonderen door een breed spectrum aan abstracte textiele werken vanaf de jaren 1960 tot nu. Twee generaties kunstenaars en vormgevers treden met hun werken in een dialoog. Er wordt zowel werk getoond van de oudere generatie kunstenaars die het thema kleur en abstractie in het medium textiel verkent, als ook werk van de jongere generatie die geïnteresseerd is in het onderwerp. In enkele films, middels schetsen en stalen wordt ook het maakproces van een aantal kunstenaars belicht. Een primeur zijn de werken van Rafaël Rozendaal en Formafantasma, ontstaan in opdracht van het TextielMuseum.

 

Berlijn

 

Londen

 

GreeneOrla Kiely: A Life in Pattern
t.e.m. 23/09/18
Fashion and Textile Museum

De Britse modeontwerpster Orla Kiely is het best bekend om haar zonnige, grafische prints geïnspireerd door de natuur. De wereld van Kiely wordt tentoongesteld aan de hand van 150 foto's en objecten. Het museum heeft exclusieve toegang tot het archief van Kiely. Deze tentoonstelling zal een les worden in tijdloze stijl.

 

Azzedine Alaïa: The Couturier
t.e.m. 7/10/18
Design Museum

Al van voor het overlijden van deze Tunesische ontwerper werd er gewerkt aan een expo in het Design Museum. Deze tentoonstellingen wordt nu een homage aan de ontwerper.

 

Frida Kahlo's Wardrobe
t.e.m. 04/11/18
The V&A Museum

Frida Kahlo staat bekend als één van de meest innovatieve en invloedrijke schilders van de 20ste eeuw en wordt gezien als een waar stijlicoon. Haar eclectische stijl, liefde voor kleuren, prints en sieraden hebben verschillende artiesten en ontwerpers over de jaren heen beïnvloedt.

 

Fashioned from Nature
t.e.m. 27/01/19
The V&A Museum

De tentoonstelling laat zien hoe de mode-industrie en de constante vraag naar grondstoffen het milieu beschadigd. Ze bevat protestgroepen die met succes dit issue bekend hebben gemaakt bij het grote publiek.

 

Parijs

 

“Margiela, les années Hermès"
t.e.m. 2/09/18
Musée des Arts décoratifs

Martin Margiela werd in oktober 1997 benoemd tot creatief directeur van Hermès. De beroemde Belgische ontwerper, die in 1988 Maison Martin Margiela mede-oprichtte, bleef bij het huis tot 2003 en onderzocht zijn liefde voor deconstructie en innovatie binnen het Parijse label. De tentoonstelling bevat de meest iconische stukken uit de 12 collecties die de ontwerper voor het huis heeft gemaakt. Ze belicht ook hoe technisch zijn werk was, gebruikmakend van gerecycleerde stoffen (wat toen niet gebeurde) om echte parels van moderniteit te maken.

 

Gustav Klimt en Egon Schiele
t.e.m. 11/11/18
Atelier des Lumières

Het Atelier des Lumières is het eerste digitale kunstmuseum in Parijs en biedt een unieke manier om wereldberoemde kunstwerken te beleven. Het is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een van de topreiservaringen in 2018 door Lonely Planet. De kunstwerken worden door 140 videoprojectoren op de tien meter hoge muren, plafonds en vloeren geprojecteerd en begeleid door muziek uit een geavanceerd muzieksysteem. Bezoekers worden op die manier volledig ondergedompeld in het kunstwerk en gaan er zelf deel van uitmaken.

 

Milaan

 

Dalì and Fashion
t.e.m. 30/07/18
Palazzo Reale

De surrealistische kunstenaar Dalì is de protagonist van deze tentoonstelling met kledingstukken, illustraties en designobjecten om de interactie tussen mode en kunst te benadrukken. Dalì is bekend om zijn artistieke samenwerking met belangrijke modemerken zoals Elsa Schiapparelli, Coco Chanel, Paco Rabanne, coutourier Kaisig Wong en Hollywood-kostuumontwerper Adrian die de surrealistische productie van de kunstenaar heeft helpen ontwikkelen.