4 April 2018

Must-Sees van het moment

 

 

 

 

Er gebeurt veel in de modewereld. En snel. Er worden ook evenveel evenementen georganiseerd. En even snel komen er weer nieuwe bij. Elke maand zetten wij onze favorieten op een rijtje. Hier vind je de lijst van april.

 

Maar de modewereld is er ook eentje van langlopende tentoonstellingen en exposities. Onze aanraders vind je hieronder terug. Deze lijst wordt constant geüpdatet, dus kom zeker terug voor nieuwe ontdekkingen!

 

België

Nederland

Berlijn

Londen

Parijs

Milaan

 


België

 

Henry van de Velde Awards
t.e.m. 15/04/18
Brussel, BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

De Henry van de Velde Awards zijn een ode aan de diversiteit, de noodzaak en de impact van design. Tijdens de tentoonstelling ontdek je gratis de winnaars en de genomineerden.

 

Disarming Design from Palestine
t.e.m. 15/04/18
Gent, Design Museum Gent

De objecten in de expositie verspreiden alternatieve verhalen over wat het betekent om op dit moment in Palestina te leven. Zo laat een glazen maatbeker de ongelijke waterverdeling zien, geeft een bord inzicht in gastvrijheid, toont een portefeuille dubbele nationaliteiten en verspreidt een tas de geluiden van Jeruzalem. De collectie wil bijdragen tot de ‘ontwapening’ van het heersende mediabeeld van de Palestijnse situatie.

 

Olivier Theyskens – She walks in beauty
t.e.m. 15/04/18
Antwerpen, MoMu

De tentoonstelling traceert de creatieve evolutie van Olivier Theyskens doorheen twintig jaar in de modewereld, zijn vakmanschap en de verschillende sferen van zijn werk doorheen een veelheid aan silhouetten die de geest van de haute couture ademen.

Van de donkere romantische kant van zijn vroege collecties die hem internationale faam opleverden, tot de nieuwe visie op couture die hij bij Rochas uittekende, zijn meesterschap van patroon en textielbewerking bij Nina Ricci, zijn Amerikaans avontuur bij Theyskens’ Theory en de heropstart van zijn eigen label, Olivier Theyskens, verraden alle silhouetten de hand van de meester.

 

Multiple Duo: Karla Schabert & Anne Gericke
t.e.m. 28/04/18
Hasselt, Huis Pauwels Spaenjers - Multiple

Karla Schabert en Anne Gericke, 2 juweelontwerpsters uit Munchen, hebben beiden een speelse kijk op hedendaagse sieraden. Bij Anne’s sieraden/objecten komt een kleine magische wereld tot leven. De gehaakte juwelen van Karla refereren naar de oorhangers en kettingen uit klassieke vrouwenportretten

 

TEXTURE
t.e.m. 24/06/18
Knokke, kunstgalerij De Mijlpaal-Knokke

In TEXTURE brengt kunstgalerij De Mijlpaal-Knokke het gevoelig werk van Louise Mertens (1989) en de bijzondere juwelen en wandobjecten van Lore Langendries (1989) samen. Jong, krachtig, berekend, soms bijtend maar bovenal tastbaar vrouwelijk: gemeenschappelijke kenmerken die in deze expo duidelijk naar voren komen.

 

forever YOUNG
t.e.m. 2/09/18
Hasselt, Modemuseum

In forever YOUNG forever onderzoeken we het 'beeld' van kinderen en jongeren op de crossroads van verbeelding: mode en fotografie. Niet toevallig twee media waarmee we altijd al, maar in onze samenleving zeker, een beeld van onszelf willen laten zien. Bovendien is dit een boeiend uitgangspunt om sociaal-culturele connotaties en constructies van jeugd en jeugdigheid in de westerse werelden bloot te leggen

 

Nederland

 

Alles of niets – Collectie Jurriaan van den Berg
t.e.m. 29/04/18
Apeldoorn, CODA Museum

Gepassioneerd, toegewijd en met een eigen visie op sieraadkunst; het opbouwen van een privécollectie betekende voor Jurriaan van den Berg alles of niets. In bijna vier decennia stelde hij een collectie van museale kwaliteit samen. Met ruim 600 objecten was het bovendien een van de grootste particuliere collecties in Nederland. In 2008 en 2009 schonk hij 250 sieraden aan Museum Arnhem die naar zijn mening een goede, zo niet noodzakelijke, aanvulling op de bestaande collectie waren. Een selectie uit deze schenking is te zien tijdens deze tentoonstelling.

 

1920’s Jazz Age | Fashion & Photographs
t.e.m. 27/05/18
Tilburg, Textielmuseum

In de ‘roaring twenties’ ontstaat een radicale maatschappelijke verandering, die zich uit in een nieuwe tijdsgeest, een sterk toenemende welvaart en verandering. Van Parijs tot Londen, New York en Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl, die ook haar veroverde vrijheid symboliseert. Van sportkleding, fraai bedrukte japonnen, ‘flapper’ jurken met franjes en avondkledij met kraaltjes tot fluwelen capes, kimono’s en zijden pyjama’s; met meer dan 150 gevarieerde kledingstukken en accessoires uit een grote privécollectie biedt de tentoonstelling een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van dit moderne decennium.

 

Sieraden – Makers en dragers
t.e.m. 3/06/18
Leiden, Museum Volkenkunde

Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.

 

Dissident Gardens
t.e.m. 29/09/18
Rotterdam, Het Nieuwe Instituut

Met het programma Dissident Gardens gaat Het Nieuwe Instituut nader in op de klassieke tegenstelling tussen natuur en cultuur en de veranderende rol van ontwerp. De tuin staat hierbij model voor de plek waar het verlangen van de mens om zijn omgeving te beheersen botst met de kracht van de natuur.

 

Jan Taminiau - Reflections
t.e.m. 14/10/18
Utrecht, Centraal Museum

Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van Taminiau getoond. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland.

 

Fashion Cities Africa
t.e.m. 6/01/19
Amsterdam, Tropenmuseum

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt.

 

Body Art
t.e.m. 6/01/19
Amsterdam, Tropenmuseum

Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom doen mensen dit? De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden op deze vraag. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit de collectie van onder meer het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Ook is er de mogelijkheid voor bezoekers een lichaam virtueel te veranderen. Hierdoor word je geprikkeld na te denken over waarom je zoiets zelf wel of niet zou doen.

 

Berlijn

 

Gianni Versace: Retrospective
t.e.m. 14/04/18
Kronprinzenpalais

De tentoonstelling bevat items van privéverzamelaars van over de hele wereld, alsook van mensen dichtbij Gianni Versace, inclusief bekende stukken die gedragen werden door celebrities en modellen.

 

Londen

 

Super Sharp
t.e.m. 21/04/18
Fashion Space Gallery

Super Sharp vertelt het verhaal van Jungle en UK garage en hoe de mode voor het ontstaan ervan zorgde.

 

T-Shirt: Cult, Culture, Subversion at the Fashion and Textile Museum
t.e.m. 6/05/18
Fashion and Textile Museum

200 statement T-shirts worden er tentoongesteld. Je vindt er protest shirts van Vivienne Westwood, punk T-shirts en kunstwerken in de vorm van kledij. Net zoals je er politieke T-shirts tegenkomt, zo zal de tentoonstelling ook laten zien hoe band T-shirts van Joy Division tot The Rolling Stones ook betekenis hadden buiten de muziekwereld en hoe Vetements van het DHL logo een designer item maakte.

 

Fashioned from Nature
t.e.m. 27/01/19
The V&A Museum

De tentoonstelling laat zien hoe de mode-industrie en de constante vraag naar grondstoffen het milieu beschadigd. Ze bevat protestgroepen die met succes dit issue bekend hebben gemaakt bij het grote publiek.

 

Parijs

 

Mohamed Bourouissa – Urban Riders
t.e.m. 22/04/18
Musée d’Art moderne

In de vroege fotografische series Périphérique (Peripheral; 2005-2008) en Temps mort (Down Time; 2008) waren de basisprincipes van zijn werk al duidelijk: observatie van de maatschappij door haar marges en collectieve activiteiten die de menselijke dimensie benadrukken. De tentoonstelling "Urban Riders" draait rond Bourouissa's film Horse Day, opgenomen in de achtergestelde wijk Strawberry Mansion in Noord-Philadelphia. De film was een beslissende stap in zijn artistieke ontwikkeling.

 

From Calder to Koons: the Artist as Jeweller
t.e.m. 8/07/18
Musée des Arts Décoratifs

Het Musée des Arts Décoratifs presenteert enkele van de mooiste sieraden ontworpen door beroemde kunstenaars zoals Picasso en Jeff Koons. Vernoemd naar het boek van juwelenverzamelaar Diane Venet en met stukken in bruikleen van haar, toont deze ongewone tentoonstelling ongeveer 250 sieraden, waaronder kettingen, oorbellen en broches, ontworpen door kunstenaars als Alexander Calder, Max Ernst, Salvador Dali, Niki de Saint-Phalle, Roy Lichtenstein, Louise Bourgeois en Anish Kapoor. Deze miniatuurmeesterwerken zijn thematisch gerangschikt en in chronologische volgorde.

 

Martin Margiela Retrospective
t.e.m. 15/07/18
Palais Galliera

De expositie, die meer dan 100 verschillende ontwerpen bevat, benadrukt zijn unieke manier om kleding te construeren en te deconstrueren. Gecureerd door Alexandre Samson, zal de retrospectieve items bevatten uit zijn "Oversize Collection", "Barbie Collection", evenals zijn "Artisanal Collection" en "Replica"-serie gebaseerd op vintage kleding verzameld uit de hele wereld. De tentoonstelling is bedoeld de meest kenmerkende stukken van het label samen te brengen, naast archiefvoorbeelden van de talloze invloeden van het werk van de ontwerper.

 

“Margiela, les années Hermès"
t.e.m. 2/09/18
Musée des Arts décoratifs

Martin Margiela werd in oktober 1997 benoemd tot creatief directeur van Hermès. De beroemde Belgische ontwerper, die in 1988 Maison Martin Margiela mede-oprichtte, bleef bij het huis tot 2003 en onderzocht zijn liefde voor deconstructie en innovatie binnen het Parijse label. De tentoonstelling bevat de meest iconische stukken uit de 12 collecties die de ontwerper voor het huis heeft gemaakt. Ze belicht ook hoe technisch zijn werk was, gebruikmakend van gerecycleerde stoffen (wat toen niet gebeurde) om echte parels van moderniteit te maken.

 

Milaan

 

Dalì and Fashion
t.e.m. 30/07/18
Palazzo Reale

De surrealistische kunstenaar Dalì is de protagonist van deze tentoonstelling met kledingstukken, illustraties en designobjecten om de interactie tussen mode en kunst te benadrukken. Dalì is bekend om zijn artistieke samenwerking met belangrijke modemerken zoals Elsa Schiapparelli, Coco Chanel, Paco Rabanne, coutourier Kaisig Wong en Hollywood-kostuumontwerper Adrian die de surrealistische productie van de kunstenaar heeft helpen ontwikkelen.